Krížovú cestu oživia dnes večer netradičné hovoriace obrazy

29.03.2013 Prešov

Veľký Šariš 29. marca (TASR) – Netradičné hovoriace obrazy obohatia Krížovú cestu, ktorá sa bude konať dnes o 20.00 h. v Kostole sv. Jakuba vo Veľkom Šariši. Po hranom predstavení na námestí a tieňovom divadle v kostole počas uplynulých dvoch rokov, sa pokúsia Veľkošarišania priblížiť veriacim ukrižovanie Božieho syna inou umeleckou formou.
"Počas omše na Veľký piatok si pripomenieme drámu Kristovho odchodu z tohto sveta a jeho obetovanie sa formou premietania obrazov krížovej cesty, ktoré budú sprevádzané autentickými zvukovými kulisami v podobe hovorených dialógov dotvorených pôsobivou hudbou," uviedla pre TASR riaditeľka Kultúrno-informačného centra Katarína Pirohová.
Dodala, že v kostole pred niekoľkými týždňami inštalovali nové zaujímavé maľby – zastavenia pokoncilovej krížovej cesty, ktoré podľa predlohy Ladislava Záborského a s jeho súhlasom namaľovala Júlia Olejňáková z Veľkého Šariša.
"Tieto obrazy sú naozaj nevšedné obsahom i formou a práve preto sme sa rozhodli, že budú základom veľkopiatkovej dramatizovanej večernej pobožnosti," vysvetľuje autorka scenára Pirohová.
Zdôraznila, že celú krížovú cestu uvedú dvaja herci, ktorí budú jedinou živou divadelnou zložkou tohto programu. Do prípravy sprievodnej zvukovej nahrávky sa zapojilo 15 domácich ochotníckych hercov.
Podľa režisérky jednotlivé obrazy ako Judášov bozk, Ježišova modlitba v Getsemanskej záhrade či posledné zastavenie – Vzkriesenie sa líšia od klasických zastavení tradičnej krížovej cesty, ktoré sú všeobecne známe.
„Moderné maľby tejto takzvanej pokoncilovej krížovej cesty sú upevnené na starobylých múroch kostola od začiatku tohtoročného pôstu a pri nohách barokových sôch obzvlášť priťahujú pozornosť. Sú predlohou našej dramatizácie a fotografie diel budú premietané na plátno tak, aby sa jednotlivé zastavenia objavili vždy pred veriacimi,“ konštatovala Pirohová.
Podľa nej ide o zaujímavé spojenie histórie a odkazu živého spoločenstva, ktoré chce chváliť Boha. Oživením obrazov chcú divákovi pomôcť nájsť vlastný pohľad na umelecké dielo.
 

Vyberte región